Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe

Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe.

Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe. Plusów robienia kulek proteinowych czyli tzw. „kulania” jest bardzo wiele. Własne kulki proteinowe to przede wszystkim duża oszczędność oraz pełna kontrola nad tym czym nęcimy ryby w łowisku.

Plusów jest oczywiście dużo więcej chociażby dobór odpowiednich składników do upodobań czy też dostosowanie do panujących warunków na łowisku. Robienie własnych kulek daje nieskończone możliwości tworzenia unikalnych mieszanek składników i zapachów. Poniżej znajdziesz jedne z najbardziej popularnych i najprostszych przepisów na zrobienie własnych kulek. Zestawienie zawiera przepisy do których większość składników znajdziesz w lepszych sklepach spożywczych. Wszelkie kombinacje i modyfikacje są jak najbardziej wskazana. Dodatkowo każdy przepis możesz  wzbogacić o różnego rodzaju przyprawy i atraktory. Ciekawe przepisy na kulki proteinowe.

Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe:

  • Klasyczny mix do kulek proteinowych.
    250 gramów mąki kukurydzianej
    250 gramów mąki sojowej
    200 gramów mąki pszennej (Tortowa)
    100 gramów mąki ziemniaczanej
    100 gramów mleka w proszku
    50  gramów Robin Red
    50 gramów aromatów i przypraw

    Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe:
    Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe:
  • Prosty mix do kulek z kaszy i mąki.
    300 gramów kaszy manny
    250 gramów mąki kukurydzianej
    250 gramów mąki sojowej
    100 gramów mleka w proszku
    100 gramów mielonych konopi
  • Mix do kulek pływających Popupów
    200 gramów Mąka pszenna
    300 gramów Mąka kukurydziana
    200 gramów Mąka sojowa odtłuszczona
    100 gramów Mąka rybna
    200 gramów Kasza manna+birdfood

    Rolowanie ręczne
    Rolowanie ręczne
  • Prosty przepis na własne kulki proteinowe.
    200 gramów mąka kukurydziana
    250 gramów mąka sojowa
    100 gramów mąka tortowa
    200 gramów mleko w proszku
    100 gramów mielony biszkopt.
    100 gramów  mielone ziarna dla papug
  • Przepis na kuki z biszkoptem
    195 gramów mąki kukurydzianej
    195 gramów mąki sojowej
    195 gramów mleka w proszku
    195 gramów biszkoptu
    195 gramów orzecha arachidowego prażonego
    25 gr. mielonych konopi

    Gotowanie kulek proteinowych
    Gotowanie kulek proteinowych
  • Przepis na ziołowe kulki proteinowe
    250 gramów mąki kukurydzianej
    130 gramów mąki pszennej
    130 gramów kaszy manny
    130 gramów mąki sojowej
    130 gramów mleka w proszku
    130 gramów nostrzyku (suszony)
    80 gramów konopi mielonych
    20 gramów prosa całego
  • Odrzański przepis na kulki proteinowe
    420 gramów śruty kukurydzianej
    160 gramów kaszy manny
    160 gramów mąki pszennej
    160 gramów mąki sojowej
    100 gramów mąki ziemniaczanej

    Roller do kulek proteinowych
    Roller do kulek proteinowych
  • Przepis na kulki proteinowe z orzeszkami ziemnymi
    400 gramów mielonych orzeszków ziemnych
    300 gramów kaszy manny
    200 gramów mąki kukurydzianej
    100 gramów w mleka w proszku
  • Przepis na scopexowe kulki proteinowe
    300 gramów mąki kukurydzianej
    300 gramów kaszy manny
    300 gramów mąki sojowej
    50 gramów aromatu scopex
    50 gramów oleju słonecznikowego

Ciekawe przepisy na kulki proteinowe, sposób wykonania.

Sposób przygotowania własnych kulek proteinowych jest bardzo prosty. Możesz do tego użyć narzędzi ułatwiających pracę. Podstawą jest ciasto które uzyskujesz poprzez połączenie produktów z przepisów z odpowiednią ilością jajek i dokładne wymieszanie miksu. Przyjmuje się, że na każdy kilogram miksu używa się około 12-16 jajek, wszystko zależy od rodzaju użytych składników i ilości atraktorów. Kiedy połączysz składniki z jajkami należy przystąpić do rolowania kulek. Możesz robić to ręcznie, lub pomóc sobie odpowiednim sprzętem. Rollery i pistolety do wyciskania ciasta mogą być bardzo przydatne w tym celu. Po zrobieniu kulek wystarczy je ugotować i wysuszyć, kulki gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnie około 10-15 min. Po ugotowaniu należy nasze kulki wysuszyć rozkładając je luźno w przewiewnym i ciepłym miejscu. Następnie spakować do pojemników i zabierać nad wodę.

Ciekawe przepisy na własne kulki proteinowe, dodatki i własne kombinacje.

Oczywiście każdy przepis możesz wzbogacić o różne aromaty, atraktory, przyprawy i barwniki spożywcze. Podane przepisy to tylko wyjściowa baza do uzyskania autorskich unikalnych przepisów i wstrzelenie się w upodobania ryb. Radość ze złowienia ryby na stworzoną przez siebie przynętę jest nieporównywalna. Dlatego polecam każdemu robienie własnych kulek proteinowych.Sprawdź również inne ciekawe artykuły na temat sprzętu wędkarskiego.

Suszenie kulek proteinowych
Suszenie kulek proteinowych

 

 

Ramzik

Ramzik Autor

Fanatyk wędkarstwa. Nad wodą spędza średnio 300 dni w roku. Zapaleniec castingu i wąsatych drapieżców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *